עין יבשה נגרמת כתוצאה מירידה בתפקוד בלוטות הדמעות ולכן ירידה בכמות החלק המיימי של הדמעות. בד”כ הסיבה לכך היא מחלה אוטואימונית ולכן הטיפול הוא לכל החיים. ללא טיפול העין חולה, מפרישה מוגלה ועלולה להגיע עד כדי עיוורון. סינדרום זה מתאר את השינויים בעין הנגרמים כתוצאה מחוסר ייצור דמעות. כדי להבין את הסנדרום, יש להבין כיצד הדמעות עוזרות לשמור על בריאות הקרנית. הקרנית היא החלק החיצוני של העין. הקרנית הינה שקופה כדי לאפשר חדירה של קרני אור לתוך העין. כמו כל רקמה חיה בגוף, הקרנית דורשת אספקה סדירה של חמצן ואנרגיה כדי לשמור על תקינותה. ברוב רקמות הגוף, חמצן ואנרגיה מסופקים באמצעות הדם, אשר זורם בתוך כלי-הדם. קרנית בריאה אינה מכילה כלי-דם, שאם לא כן לא הייתה שקופה, לכן אספקת חמצן ואנרגיה מגיעים אליה ע”י הדמעות.הדמעות מורכבות מ- 3 שכבות:
ירידה בכמות השכבה המימית גורמת לעין יבשה. כאשר הקרנית לא נחשפת לכמות מספקת של דמעות, היא אינה מקבלת מספיק חמצן ואנרגיה ובעקבות כך עוברת שינויים הרסניים, הכוללים שקיעת פיגמנט חום על הקרנית, גדילה של רקמת דלקת בתוך הקרנית, התפתחות כיבים (פצעים) וצמיחת כלי-דם חדשים לתוך הקרנית. כל אלו גורמים לירידה בכושר בראיה, רק משום שהקרנית אינה שקופה יותר. סיבות לעין יבשה
אבחון טיפול הטיפול כיום הוא באמצעות שתי תרופות: 1. ציקלוספורין, תרופה אימונוסופרסיבית- מדכאת פעילות מערכת חיסונית. במקרים מסויימים התרופה מקלה על הסימנים הקליניים בלבד, ובמקרים אחרים ישנו שיפור משמעותי ועליה בקצב ייצור הדמעות. 2. טאקרולימוס, תרופה חדשה הפועלת בדומה לציקלוספורין, אך לעיתים יעילה גם במיקרים בהם ציקלוספורין אינו משפר את יצור הדמעות. פרוגנוזה (תחזית להחלמה)
|