פאנוס– Chronic Superficial Keratitis פאנוס הינה מחלה כרונית פרוגרסיבית של הקרנית (השכבה החיצונית השקופה של גלגל העין) אשר אופיינית בעיקר לכלבים מגזע רועה גרמני  וגרייהאונד אך עשויה להופיע בכל גזע. 

 

 

מה הם הגורמים למחלה ?

הסברה הנפוצה כיום היא כי מדובר במחלה אוטו-אימונית בה הגוף למעשה “תוקף את עצמו”. נמצא קשר ישיר בין ביטוי המחלה לבין חשיפה לאור השמש (קרני UV) . בכלב חולה במחלה, חלבונים שנמצאים באופן טבעי ברקמת הקרנית בעין עוברים שינוי מבני ע”י קרינת UV והופכים למעשה ל”גוף זר לעין” ולכן נוצרת תגובה דלקתית על גבי הקרנית.

מהם סימני המחלה ?

הדלקת שנוצרת בקרנית העין מביאה איתה תאי דלקת מסוגים שונים ותאים המכילים פיגמנט, כך שלמעשה הקרנית מתמלאת בצבע ורוד חום לרוב התהליך מתחיל באזור ספציפי ומתפשט לבסוף על כל שטח הקרנית כך שבסופו של דבר ללא טיפול הכלב עלול להתעוור.

אופי ועוצמת המחלה קשורים במספר פרמטרים:

א. חשיפה לשמש – ככל שהחשיפה לשמש גבוהה יותר כך המחלה מתקדמת מהר יותר והתגובה לטיפול פחות טובה.

ב. גיל הופעת המחלה וגזע הכלב – כאשר המחלה מופיעה בגיל צעיר יותר (במיוחד בכלבים מגזע רועה גרמני) כך המחלה חמורה יותר ומתפתחת מהר יותר.

 כיצד מאבחנים את המחלה ?

אבחנה נעשית בעיקר על סמך ההיסטוריה הרפואית והמופע הקליני. במהלך הבדיקה יש צורך לשלול גורמים נוספים אשר יכולים להביא למופע דומה.

מהו הטיפול ?

לצערנו מדובר במחלה כרונית שלא ניתן להחלים ממנה לחלוטין,. עם הזמן הקרנית כולה תהפוך אטומה והכלב לא יוכל לראות דרכה. עם זאת, יש באפשרותנו לטפל בתרופות אשר מעלימות את סימני הדלקת או לפחות מעכבות את התפשטותה.

 

לטיפול במחלה ישנו אספקט רפואי ואספקט כירורגי :

  • טיפול רפואי -. מכיוון שמדובר במחלה כרונית הטיפול הינו לכל החיים. התרופה הנפוצה כיום לשימוש הינה ציקלוספורין וסטרואידים בטיפות עיניים. מדובר בתרופות אימונו-סופרסיביות, כלומר תרופות המדכאאת את פעילות מערכת החיסון ולכן מעכבות את קצב ייצור התאים הדלקתיים. מכיוון שניתנות באופן מקומי אין חשש לדיכוי חיסוני כללי אלא ספציפי לעין.
  • טיפול כירורגי – במקרים חמורים, כאשר הקרנית כולה מכוסה פיגמנט ותאי דלקת בעל החיים הופך למעשה להיות עיוור. בשלב זה אין באפשרות הטיפול הרפואי לעזור ולכן מבצעים הסרה כירורגית של שכבת הקרנית החיצונית הנגועה (superficial keratectotmy). תהליך זה מהווה פתרון זמני בלבד שכן המחלה תחזור שוב, ניתן לבצע ניתוח חוזר אך על מנת לרווח כמה שיותר את הזמן בין הניתוחים יש להמשיך טיפול תרופתי בטיפות עיניים גם לאחר הניתוח.
  • מניעת חשיפה לשמש – מעבר לטיפול הרפואי חשוב לנסות ולצמצם חשיפה לשמש כמה שניתן. רצוי לטייל עם הכלבים בשעות מוקדמות של הבוקר או מאוחרות של הערב כך שחשיפה לשמש תהיה מינימאלית. בנוסף ניתן היום אפילו להשיג משקפי שמש מיוחדים לכלבים.