מחלת עיניים בכלבים וחתולים שאובחנה לראשונה בפלורידה ואח”כ גם בדרום אמריקה. הלקויות בעיניים יכולות להופיע בעין אחת או בשתי עיניים, והינן פתוגנומוניות. בזמן האבחון לא נראה כי המחלה כואבת או מפריעה לחיה.
מחלת עיניים בכלבים וחתולים שאובחנה לראשונה בפלורידה ואח”כ גם בדרום אמריקה. הלקויות בעיניים יכולות להופיע בעין אחת או בשתי עיניים, והינן פתוגנומוניות. בזמן האבחון לא נראה כי המחלה כואבת או מפריעה לחיה.
המחלה מאופיינת בלקויות לבנות-אפורות עגולות בסטרומה העליונה של הקרנית. במרכז כל לקות נקודה לבנה. לעיתים נראה כי מספר לקויות מתאחדות יחד ללקות גדולה יותר. בכל המקרים צביעת פלורוסין נמצאת שלילית, ואין סימני כאב, בלפרוספזם או דימוע. בנוסף, אין כל סימן לקרטיטיס, ווסקולריזציה או בצקת קרנית. כלומר, נראה שהגוף לא “מזהה” את הלקות. הלקויות מפריעות לראיה רק באופן חלקי, אך באפריקה דווח על מקרים שהביאו לעיוורון.
המחלה התגלתה לראשונה בשנות ה-80, אז הועלה חשד לזיהום פטרייתי. בהמשך, במחקר אחר הועלה חשד לזיהום במיקובקטריה בשל לקויות שנראו מתאימות במיקורוסקופ אלקטרוני.
מאז לא בוצעו מחקרים מעמיקים נוספים.
לפני כעשר שנים אובחן Florida Spot על–ידי ד”ר שושי הדר ועל-ידי בקבוצת חתולים מקיבוץ בית זרע ומכנרת . חתולה גורה שאומצה על ידי אחת מחברות הקיבוץ באותה תקופה היתה תחת מעקב אופטלמולוגי. לאחר כחודשיים הופיעו לקויות אופייניות בעין אחת.
חמישה מהחתולים, כולל הגורה, היו במעקב אופטלמולוגי במשך כחצי שנה. במשך תקופה זו, לא נראו שינויים בלקויות: הן לא גדלו, ולא נוספו חדשות.
מספר חודשים אח”כ אבחן ד”ר איל נחמיאס כלב פקינז מקיבוץ מעברות עם לקויות אופיניות.
עד כה דווחה המחלה רק באיזורים ספורים בעולם. המצאותה של המחלה בארץ היא בעלת חשיבות כי היא עלולה להצביע על התפשטותה בעולם.
החשד לקשר ישיר בין נמלת האש לבין מחלת העיניים הועלה באפריקה, אך אין עדיין הוכחה לקשר ישיר. הקשר הינו נסיבתי בלבד, אם כי הוא נראה די משכנע, משום שתפוצת הנמלה בעולם ובארץ תואם מאוד את תפוצת המחלה.
באחד החתולים שאובחן על-ידי לפני מספר שנים בוצע המשך אבחון: בדיקות דם ושתן, צילומי בית-חזה, תרביות מהלחמית ומהקרנית למיקופלסמה, קלמידיה, acid-fast organism, פטריות ותרבית חיידקים כללית. כל הבדיקות נמצאו תקינות.
הלקויות מהקרנית נשלחו להיסטופתולוגיה, אשר נמצאה תקינה. תוצאות אלו, אשר תואמות מקרים נוספים מהעולם שלא תועדו, הינן מפתיעות: כיצד יתכן שלקויות ברורות כל-כך מבחינה קלינית הן חסרות משמעות מבחינה היסטופתולוגית?
לאחר שעלתה האפשרות שמדובר בקשר נסיבתי לנמלת האש, הסתבר שאיזור עמק הירדן נגוע בנמלי אש, בעיקר הקיבוצים בהם נמצאו החתולים הנגועים. נמלת האש פלשה לארצינו עם בולי עץ שיובאו מדרום אמריקה למפעל בקיבוץ אפיקים (האיזור בו אובחנו החתולים). ההשערה היא כי הנמלים פלשו לארץ והתחילו להתרבות בה. כאשר הם מגיעים לנגיעות גבוהה, הם גורמים לעקיצות כואבות באנשים, והחשד שגם גורמות ללקויות בעיניים כאשר חומר הארס שלהם מגיע לעין של החיה.
הנמלים הם קטנטנות, ולא מן הנמנע שהכלב/חתול דורכים עליהם ובזמן גירוד הפנים הנמלה או חומר הארס שלה שנמצא אצלה בבטן מצליח להגיע לעין.
הנמלה התחילה להתפשט באיזור עמק הירדן. בהמשך נמצא בישובים נוספים, אחד מהם הוא קיבוץ מעברות, בו אובחן הכלב הראשון בארץ עם פלורידה ספוט. בהמשך, אובחנו באופן ספורדי חתולים וכלבים נוספים. בכל מקרה שאובחנה חיה נגועה, הגענו למקום- אנשי איכות הסביבה ואנוכי, ומצאנו את הנמלים בחצר או בחצרות הקרובות למקום המחייה של החיה. באחד המקרים בהם איבחנתי חתול נגוע מסביון, הגעתי עוד באותו היום לחצר הבית ומצאתי שם נמלים רבות. בהמשך, אנשי איכות הסביבה מצאו נמלים ברחוב בו החתול חי, אך לא מעבר לכך. נראה אם כן שיש קשר נסיבתי חזק ביותר, אשר קשה להתעלם ממנו.
המשרד לאיכות הסביבה ניסה במשך מספר שנים להלחם בהתפשטות המחלה. מציאת לקויות בעיניים של חיות ובעקבות כך מציאת הנמלים עזרו למשרד לדעת היכן לבצע הדברה. למרות זאת, הנמלים התפשטו בחלקים רבים של המדינה, בעיקר במרכז הארץ. florida spot הפך לממצא שכיח יותר ויותר, לעיתים הלקויות מאובחנות כממצא אקראי ע”י הוטרינר בבדיקה שגרתית, ולעיתים החיה מגיעה למרפאה בגלל כאב בעין, אשר חולף בד”כ לאחר מספר שעות.
הלקויות עצמן בקרנית אינן כואבות (לאחר השעות הראשונות של החשיפה), וברוב המקרים לא מספיק משמעותיות לגרום להפרעה לראיה. אין טיפול ללקויות האלו, אך כדאי לידע את הבעלים כי קרוב להניח כי יש נמלי אש במקום מגוריהן.
האחריות על הדברת הנמלים היא על הרשויות במקרה שמדובר בשטחים ציבוריים, ועל בעלי הבית במקרה של חצרות פרטיים.
במקרה שנתקלתם בחתול או כלב עם פלורידה ספוט, אשר הלך לעולמו או עומד בפני המתת חסד, ויהיה מוכן לתרום את הקרניות להמשך מחקר, אשמח אם תיידעו אותי, רצוי מבעוד מועד כדי שאוכל להערך לכך.